Blog

Pálmaolaj

Shila Csilla
2019.11.18 12:17
Pálmaolaj

Úgy érzem fontos erről ejteni pár szót.

Pálmaolaj… Ebben „fürdik” jelenleg a világ és az internet. Szinte nincs olyan natúrkozmetikumot gyártó/forgalmazó cég, aki ilyen-olyan formában ne említené meg weboldalán az ezzel kapcsolatos nézeteit. Aki szappant, krémeket készít, az előbb vagy utóbb találkozik a témával. Rengeteg a cikk és az olvasnivaló, el is lehet veszni bennük (egyiket olvasod a másik után…) és talán sose tudjuk meg a valóságot, hacsak oda nem utazunk és meg nem tapasztjuk saját bőrünkön, esetleg érezzük meg életminőségünk romlásában ennek a hatalmas biznisznek a hatásait.

 

Néhány dolog, amit találtam ezzel kapcsolatosan. Érdemes kicsit gondolkodni rajta:

  • a pálmaolaj olcsó – cserébe nem egészséges, hisz magas telített zsírsav tartalmánál fogva növeli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. Csak trópusi éghajlaton él meg, nagy terméshozamú növény, ezért gyorsan és olcsón lehet belőle növényi olajat nyerni. Az emberiség szerteágazóan használja élelmiszeriparban, kozmetikai termékekben, bio üzemanyagokban, szinte mindenben! DE nem tudják kiváltani, hiszen ez az adott területen a legnagyobb hozamú növény. Ugyanekkora területen töredéke mennyiségű kókuszt lehetne például termeszteni.
  • esőerdőket irtanak ki telepítése céljából – az erdőtüzek borzalmas hatással vannak a helyi klímára, az ott élő emberek egészségére, életére (falvakat gyújtanak fel, ha épp útban vannak), állatfajok pusztulnak el/ki (orángután, elefánt..) Malajzia és Indonézia ebben vezető szerepet tölt be.
  • nincs olyan, hogy fenntartható pálmaolaj– hiszen ugyanúgy erdőt gyújtanak fel telepítése céljából, ami sajnos az eredeti növényzet teljes pusztulásával jár és nem is feltétlen biztos, hogy amit fenntarthatóként megveszünk, az 100%-ban fenntarthatóból származik. (Nincs rá garancia, hiába látsz egy logót, mert nem tudják visszaellenőrizni)
  • „az esőerdő a Föld tüdeje”. Kutatások ezt a közhiedelmet nem igazolják, ugyanis az esőerdő által termelt oxigént felhasználják az ott élő növények, állatok, lebomló szervezetek. Ennek legszembetűnőbb jele, hogy nem termelődik humusz, azaz talajban nem raktározódik szerves anyag- a talaj vöröses színű. Ezért sem lehet hosszútávon gazdálkodni ezen a helyen, mert hamar kimerül a Föld. Ami fontosabb az egész bolygóra nézve az a párologtatás, illetve a csapadékképződés, ami nagyon meg fog változni, ha elpusztítjuk az esőerdőket.

 És akkor ott a gyerekmunka, amiről már szót sem akarunk ejteni…

 

Szóval ez nem egy tiszta történet, de ami számunkra biztossá vált, hogy ebben nem szeretnénk részt venni. Sem abban, ami a világ számára nyilvánvaló, sem pedig abban, amit csak sejteni lehet. Így döntöttünk a mellett, hogy NEM használunk egyik szappanunkban, fürdőgolyónkban és kozmetikumunkban sem pálmaolajat.