Blog

Kézműves kontra bolti szappan

Shila Csilla
2019.12.11 11:13

Használj kézműves szappant – ne vidd vásárra a bőröd

 

 

 

 

 

Egy kézműves szappan attól lesz jó szappan, hogy értő emberi kezek minőségi alapanyagokból készítik el – növényi olajokat, vajakat, esetleg állati eredetű  zsírokat tesznek bele, többet is, mint amit a lúg el tud szappanosítani , így ez a „zsírfelesleg” mosakodás után a bőrünk felszínén marad. Ez a vékony réteg védi meg a kiszáradástól. Tartalmaz még természetes formában glicerint is, ami az elszappanosodás során keletkezik és remek hidratálószer – megfelelő mennyiségben. Folyadékként pedig tesznek bele vizet, tejet, joghurtot, gyógynövény főzetet. Hagyják érni a szappant 4-6 hétig és kész. Ennyi. És ezzel a csodával lehet is tisztálkodni, semmi mesterséges dolog, adalék nincs benne és működik.

Néhány nagyobb márka szappanjait megvizsgálva viszont érdekes dolgokat találhatunk az összetevők között: SLS, parabén, Bht, EDTA… ezek mind azért vannak benne, mert olcsó alapanyagok, cserébe viszont nem feltétlen van szüksége rá a bőrünknek, sőt! SLS nagyon erősen zsíroldó hatású, leszed mindent a bőrünkről - ekcémás, száraz bő egyik felelőse - (a túlzsírozott kézműves szappan csak azt a zsírréteget mossa le amire nincs szüksége a bőrnek) és segíti a habzást (kézműves szappanoknál jól megválogatott olajok teszik ezt meg), parabén a tartósításért kell, (egy kézműves szappan körülbelül 1 évig őrzi meg a szavatosságát - bár én már használtam ettől régebbit is minden gond nélkül, amit otthon a szekrény mélyében találtam véletlen), EDTA avasodásgátló (kézműves szappanba ezt sem teszünk, hiszen ha megfelelő időben elhasználjuk -1év- akkor minek). Lehet kapni gyönyörűen áttetsző, színes glicerines szappanokat is, amivel csupán annyi a baj, hogy ezek mesterségesen hozzáadott, nem is kevés glicerint tartalmaznak és a glicerin ekkora mennyiségben már nagyon szárítja a bőrt - vízmegkötő képessége átesik a ló túloldalára és a bőrből is kivonja a vizet.

A régi szép időkben rengeteg mindenre használtak szappant - haj szőkítésre, gyógyászati célra, volt luxuscikk és volt a szegények tisztálkodószere is. Ma újra felkapott dolog lett, hiszen az emberek nagy része kezd kicsit jobban utánanézni mit is használnak otthon, kezdenek tudatosabban élni, és utánajárnak, hogy vajon mitől lett ekcémás a gyerek, mi ez a sok allergia a családban… és elkezdik kapizsgálni. Igen, az előbb említett adalékokkal nem lenne baj, ha mondjuk csak egy-két termékben használnánk, de MINDENBEN benne vannak…fogkrém, tusfürdő, sampon, dezodor, sminktermékek, mosogatószer, szappan… és a sor szinte végtelen. Ezek a káros anyagok mind felhalmozódnak a szervezetünkben és amikor már sok és nem tudja tárolni, akkor ad nekünk egy  jelet (ekcéma, allergia…), hogy na most már azért elég lesz. Jobb esetben elkezdünk lecserélni dolgokat a fürdőszobában, elkezdünk odafigyelni az étkezésünkre és sokszor már ez is megoldást jelenthet, rosszabb esetben orvoshoz megyünk, aki ad valami „csodaszert”, amit aztán életünk végéig szedhetünk, mert ugye ez nem múlik, hiszen ugyanazokat a termékeket használjuk. Családunkban megtörtént eset volt például, hogy a bőrgyógyász javasolt egy méregdrága gyógyszertári tusfürdőt az ekcémás gyereknek, aminek az összetevői között második helyen az SLS szerepelt és tele volt parabénekkel – gyereknek, ekcémára. Én nem vagyok orvos, csak javasoltam a körömvirágos kecsketejes szappant. A kislány azóta azzal fürdik és nincs viszketés, kiszáradás a bőrén.

Az én javaslatom az, hogy igyekezzünk az ilyen bolti termékekből minél kevesebbet használni és amit csak tudunk cseréljünk le akár kézműves, akár "zöld" termékekre, odafigyelve az összetevőkre. Ne megszokásból, kényelemből válasszuk magunknak tisztálkodó-, ápolószereket, hanem legyünk tudatosabbak. Nehéz, de megéri!